ANTIOXIDÁNSOKBAN ÉS A GYULLADÁSCSÖKKENTŐ VEGYÜLETEKBEN GAZDAG ROZMARING

Oszd meg ismerőseiddel

 

rozmaring mint kulináris fűszer a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Kiváló forrása a kalciumnak, a vasnak és a B6-vitaminnak.

A gyógynövény gazdag tárháza az antioxidánsoknak és a gyulladáscsökkentő vegyületeknek. Ezek az anyagok nemcsak a vérkeringés fokozásában vesznek aktívan részt, hanem az immunrendszer erősítését is ellátják. Az antioxidánsok ezen kívül csökkentik a szervezetben a szabad gyökök számát és ezzel minimalizálják az oxidatív stressz kialakulásának esélyét.

A gyógynövény nagyon hasznos lehet számunkra, ha emésztési gondokkal küzdünk. Ilyenkor készíthetünk belőle teát, amelyet lassan elkortyolgathatunk, hogy aztán a tünetek is enyhüljenek.

Nemcsak a rozmaringot, hanem a belőle nyert illóolajat is használhatjuk, azaz kiélvezhetjük az aromaterápiás hatásait. Ugyanis ily módon a memóriánk is javulhat, és a hatására sokkal jobban tudunk majd koncentrálni. Ezen kívül a rozmaring a teljesítményt is fokozza és a hangulatot is szabályozza.

A rozmaring az agy működésére és annak egészségére is pozitív hatást gyakorol, ugyanis karnozinsavat tartalmaz, amely nagyon eredményesen harcol az agyban elszaporodó szabad gyökökkel szemben, amelyek az agyat is károsíthatják.

Az agyunk is öregszik velünk együtt. A rozmaringgal kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy jelentősen képes lassítani az agyban zajló öregedési folyamatokat. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy akár az Alzheimer-kórral szemben is védelmet nyújthat.

A rozmaring egy csodálatos gyógynövény. Nagyon hasznos lehet a gyulladás csökkentésében, illetve tumorellenes hatását is kimutatták a vizsgálatok során.

A rozmaring tehát gazdag forrása a karnozinsavnak, amely a szembetegségek ellen nyújthat hathatós védelmet. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció megelőzését is elérhetjük, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyógynövényt.

A rozmaring olaja elősegíti a haj növekedését, megakadályozza a kopaszodást és rendszeres használatával még a haj gyors őszülése is megelőzhető. Rozmaringolajjal a fejbőrt is kezelhetjük, ezzel pedig a fejbőr korpásodását előzhetjük meg.

A rozmaringgal emésztési problémákat is csillapíthatunk. Ilyen például a gyomorégés, a fokozott bélgázképződés, a májpanaszok, az epepanaszok és az étvágytalanság.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel