Viszlát, vízvisszatartás! Növények, amelyek “kiszorítják” a felesleget

Oszd meg ismerőseiddel

 

A víz adja azt a létfontosságú környezetet, amelyben szervezetünk biológiai folyamatai lezajlanak, nagymértékben felelős a tápanyagok feloldásáért és a maradék anyagok eltávolításáért. Ha a szervezet nem tudja eltávolítani a felesleges vizet, vízvisszatartás következik be, amelyet a test sejtjei közötti terekben és a keringési rendszerben a folyadék felhalmozódása jellemez.

A vízvisszatartás gyakran átmeneti, de néha súlyos egészségügyi állapot jele lehet. A túlsúlyos emberek általában több vizet tartanak vissza, mert több kalóriát fogyasztanak, és ennek eredményeként nagyobb mennyiségű nátriumot fogyasztanak, ami nagyban hozzájárul a vízvisszatartáshoz. A meleg időjárás folyadékvisszatartáshoz is vezethet, mivel a szervezet kevésbé hatékonyan távolítja el őket. A nőknél nagyobb a vízvisszatartás kockázata az eltérő hormonszintek miatt. A menopauza és a menstruáció előtti ödémát a hormonok vízháztartásra gyakorolt ​​hatása okozza. Bizonyos betegségek és gyógyszerek vízvisszatartást is okozhatnak , különösen a magas vérnyomás és a szteroid gyógyszerek.

Vízvisszatartás

A vízvisszatartás fizikai jelei elsősorban a boka, a kezek, a lábak duzzanata és a rövid időn belüli megmagyarázhatatlan súlygyarapodás. Azokban az esetekben, amikor a vízvisszatartás nem súlyos állapot következménye, az ödéma kellemetlenségei gyorsan és egyszerűen enyhíthetők. Egyes gyógynövények és étrend-kiegészítők vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetik a szervezetet a felesleges folyadék eltávolításában.

Gyermekláncfű ( Taraxacum officinale)

A pitypang vizelethajtó hatását állatokon kimutatták, és feltehetően magas káliumtartalmának köszönhető, ami azért hasznos, mert a legtöbb diéta sok nátriumot és alacsony káliumot tartalmaz, ami folyadékvisszatartást okozhat. Elméletileg a pitypang magas káliumtartalma segíthet eltávolítani a magas nátriumbevitel okozta felesleges vizet. Ezen túlmenően, mivel a gyermekláncfű jelentős kálium- és egyéb vitamin- és ásványianyag-forrás, gyógyszerészeti diuretikumokkal kombinálva kiegészítőként is használható.

Csalán ( Urtica dioica )

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a csalán javíthatja a vizelet áramlását, amit a klorid és a karbamid fokozott kiválasztódása kísér. A flavonoidok és a magas káliumtartalom hozzájárulhat a vizelethajtó hatáshoz, amit állatkísérletekben, de vénás elégtelenségben és szívbetegségben szenvedő betegeknél is igazoltak.

Boróka termése ( Juniperus communis )

Néhány modern tanulmány kimutatta, hogy ezek a gyümölcsök jelentős hatást gyakorolnak a diurézis fokozására. Mint sok természetes vízhajtó, úgy tűnik, hogy a boróka nem csökkenti a káliumszintet, ahogy egyes gyógyszerek sem.

Szőlőkivonat ( Vitis vinifera )

A szőlőkivonat polifenolos vegyületeinek (resveratrol, proantocianinok) köszönhetően jótékony hatással van a vérkeringésre, mert csökkenti a hajszálerek törékenységét és javítja a vénás keringést, ezáltal enyhíti az ödémát, a fájdalmat és a nehéz láb érzését , amelyek a szervezet vízvisszatartásával járó tüneteket kísérik.

További vizelethajtó hatású növények, amelyek gyakran szerepelnek a vízvisszatartásra ajánlott kiegészítőkben, a zöld tea és a fekete tea , valamint a lépkivonat (Solidago virgaurea), amely növény elsősorban a húgyutak egészségének megőrzésére szolgál.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel