KIVÁLÓ VÍZHAJTÓ NÖVÉNYEK

Oszd meg ismerőseiddel

 

A vízhajtók segítenek a testnek megszabadulni a fölösleges folyadéktól, főleg a víztől és a nátriumtól, mivel stimulálja a veséket, hogy több nátriumot ürítsen a vizelettel és ezáltal a test kiüríti a felesleges vizet a szervezetből.

Sok gyógynövény vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, a természetes ételek, például a gyömbér vagy a petrezselyem fűszerként vagy teaként történő használata biztonságosnak tekinthető.Az alábbiakban felsorolok néhányat, amelyek természetes vízhajtóként hatnak.Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy ezek közül az alternatívák közül sok segít a testnek a felesleges folyadék kiválasztásában.

Pitypang (gyermekláncfű): Néhány embernek a pitypang csak gyom. A kutatások azonban azt találták, hogy az egyik benne lévő növényi vegyület fokozza a vese aktivitását és növeli a vizelési gyakoriságot.

Gyömbér: A pitypangot és a gyömbért egyaránt használják italokban és teákban, mivel méregtelenítő és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Galagonya: A rózsa család rokona, erős vizelethajtó. Csökkentheti a folyadékfelhalmozódást, ami azt jelenti, hogy javíthatja a pangásos szívelégtelenség tüneteit. Kutatások kimutatták, hogy a növény tápanyagai növelik a vizelet kiválasztását és áramlását. A galagonya bogyók diuretikumként is szolgálhat, és segíthet a vesebetegségek kezelésében.

Zsúrló: Egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy a zsurlókivonatnak ugyanolyan vizelethajtó hatása van, mint a vényköteles gyógyszereknek, de kevesebb mellékhatással rendelkezik, ezért jó alternatíva lehet.

Boróka: A boróka növényt a középkor óta használják diuretikumként. Kevés modern tanulmány bizonyította előnyeit, ám az örökzöld jelentősen befolyásolja az állatok vizeletmennyiségét. Mint sok természetes vízhajtó, úgy tűnik, hogy a boróka sem csökkenti a káliumszintet, mint egyes gyógyszerek. Kipróbálhatjuk hús- és vadételek ízesítéséhez.

Petrezselyem: Míg a petrezselymet főként fűszerként használják, de teaként is hasznos lehet azok számára, akiknek nehézségeik vannak a vizelethajtók tolerálásával. Egy 2002. évi tanulmány megállapította, hogy segíthet a vizelet mennyiségében. Egy frissebb kutatás pedig megerősítette a vizelethajtó tulajdonságait.

Hibiszkusz: Ez a gyönyörű virág szignifikáns vizelethajtó hatást mutatott egy 2012-es vizsgálatban. Ugyanazon évtől eltérő tanulmány azt is megállapította, hogy a hibiszkusz elősegítette a vese szűrő képességét.

A felsorolt természetes vízhajtók mellett a nátrium csökkentése és a testmozgás szintén csökkentheti a folyadékfelhalmozódást. Diétás hatású gyümölcsök és zöldségek fogyasztása további hasznos megoldás lehet. Ilyen például: a görögdinnye, az uborka, a szőlő, a bogyós gyümölcsök, a zeller, a spárga, a hagyma, a fokhagyma és a paprika is.

Figyelmeztetések:

– A vizelethajtók hasznosak lehetnek, olyan vesebetegeknél, akiknek a veséi nem képesek szűrni a káliumot, a nem megfelelő káliumszint pedig akár súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A diuretikumok hosszú távú használata azonban más ásványi anyaghiányt okozhat.

– A vizelethajtók nem segítenek a fogyásban. A fogyni vágyóknak egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kell követniük és rendszeres testmozgást kell végezniük. Az elvesztett súly visszatér, amikor a test újra hidratálódik.

Gyógyszeres kezelés, akut betegség esetén és terhesség ideje alatt kérdezzük ki kezelő orvosunk véleményét!

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel