Ínhüvelygyulladás

Oszd meg ismerőseiddel

 

A kezünk, különösen a csuklónk, olyan testrészek, amelyeket folyamatosan használunk. Ez az egyik oka annak, hogy különféle fájdalmas egészségügyi problémák fenyegetik őket. Nagyon gyakori probléma a csuklófájdalom. Ennek számos oka lehet, ezért nehéz határozott választ adni arra, hogyan jött létre.

Kézfájás gyakran jelentkezik azoknál, akik monoton, egyoldalú munkát végeznek.Ez sportolóknak és azoknak szól, akik egész nap a billentyűzeten gépelnek.Melyek a kéz- és csuklófájdalmak leggyakoribb okai? Hogyan lehet megelőzni?

Mi van a kézfájás mögött?

A kéz- vagy csuklófájdalmak leggyakoribb oka a túlterhelt, megnyúlt vagy elszakadt kézizom vagy szalag. Az ínhüvelygyulladás fő tünete a bőrpírral és duzzanattal járó fájdalom, amely az ín elmozdulásakor fokozódik.

Kit fenyeget leginkább az ínhüvelygyulladás?

Az ínfájdalom és gyulladás gyakrabban fordul elő bizonyos típusú tevékenységek során. Ezek feszesebb csuklójú sportok, mint például a tenisz vagy a teke. Az ínhüvelygyulladást gyakran ismétlődő, folyamatos mozgások okozzák, amelyek bizonyos foglalkozásokban nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. A gyakori betegek közé tartoznak a napi billentyűzetkészítők, fodrászok, szerelők stb. Sok más egészségügyi problémához hasonlóan a csuklófájdalmat is okozhatja más egészségügyi állapot (cukorbetegség vagy túlsúly).

Az ínhüvelygyulladásnak többféle típusa van

Az ínhüvelygyulladást nem csak a megerőltetés okozza. Egy másik formája a bakteriális fertőzés által okozott gennyes gyulladás. A gennyes tendinitis elsődleges fertőzés eredménye lehet. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire sín, tövis, tűszúrás okozza, a gyulladást pedig a sebben keresztül a szervezetbe kerülő baktériumok okozzák. Amikor a gyulladás a környező szövetekről az ínhüvelyre terjed (például a körömágy-gyulladás szövődményeként), másodlagos ínhüvelygyulladásként alakul ki.

Bár az ínhüvelygyulladás leggyakrabban a kézben fordul elő, más okokból és a test más részeiből is előfordulhat.

Terápia

Enyhe és átmeneti fájdalom esetén próbáljon jeget kenni a problémás területre, vagy használjon vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszert a gyulladás csökkentésére és a fájdalom enyhítésére. Ha azonban a gyulladás tünetei (duzzanat és fájdalom) egy hét után nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, keresse fel kezelőorvosát. Gyakran az orvosok röntgenfelvételeket és vérvizsgálatokat rendelnek el, hogy kizárjanak más betegségeket (rheumatoid arthritis stb.). Természetesen az egyes ízületek megőrzése is nagyon fontos a gyógyulás szempontjából.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel