Mágnesként szívja ki a betegséget, egészségesebb még a káposztánál is, mégis elfeledkeztünk erről a zöldségről!

Oszd meg ismerőseiddel

 

Sokak szerint az egész világon elérhető egyik legegészségesebb zöldség, valamilyen okból egy kicsit mégis elfeledkeztünk róla.

Nem árulunk zsákbamacskát: a vízitormáról lesz szó az alábbiakban. De miért is annyira egészséges és mi mindenre használhatjuk?

Ha C-vitamin tartalomról van szó, rögtön a citrusfélék ugranak be, ha pedig vasról, akkor a spenót. A vízitorma azonban mindkét kategóriában megelőzi a legnépszerűbb versenyzőket: több C-vitamin van benne a citrusféléknél, és több vas, mint a spenótban!

Sok ként és A- vitamint is tartalmaz. Tudnunk kell, hogy azon zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetesen csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy friss tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez a fantasztikus zöldség a legegészségesebb az egész világon. Akár lehet ilyen sorrendet felállítani, akár nem, de tény, hogy erőteljes antioxidáns hatásának hála segít csökkenteni az oxidatív stresszt, tisztítja a vért és az egész testet, ezen kívül felfrissít és serkenti az étvágyat.

Levét külsőleg és belsőleg (vagyis megisszuk a levét) is használhatjuk. Egyes bőrbetegségek, nap okozta barna foltok, gyulladások, hajhullás ellen dörzsöljünk vízitorma levet az érintett területre. Használhatjuk ugyanakkor borogatásként is, amelyet zúzott levelekből készíthetünk.

A vízitormával ezen kívül állatokon már ígéretes kísérleteket folytatnak tumoros betegségek kezelése érdekében. A kísérleti állatokon a vízitorma képes volt megállítani a tumor növekedését és az áttéteket.

Borogatásként alkalmazva: Ha vízitorma borogatást akarunk készíteni bőrproblémák ellen, nincs más dolgunk, mint apró darabokra vágni a leveleket. A borogatás alkalmazása előtt alkohollal tisztítsuk meg a bőrünket, a leveleket pedig kötéssel rögzítsük rajta, és hagyjuk rajta 2-4 órán át.

Számos formában fogyasztható: A vízitorma friss hajtásait és leveleit akár kenyérfeltétként vagy túró ízesítésére is használják. Enyhén átfőzve levesben is kiváló. Ezen kívül gyógyteához, zöldségléhez is hozzá lehet adni.

Várandósság alatt nem javasolt a fogyasztása, mert enyhe méhösszehúzódást okozhat.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel