Törött körmök: mi okozza?

Oszd meg ismerőseiddel

 

Gyakran törik a körme? Ennek több oka is lehet. A megfelelő körömápolás hiánya vagy betegség is állhat a háttérben. A törött körmök gyakran az idősebb felnőtteket érintik, mivel ez az öregedés természetes velejárója.

Se nem nedves, se nem száraz

Mosogatás, gyakori kézáztatás vagy vegyszerek használata. Mindezek hatással lehetnek a körmök egészségére is. A körömtöredékek azokat érinthetik, akiknek a munkája leginkább ezeket a feladatokat érinti. Ha nem tudnak vagy akarnak munkahelyet váltani, nehezen tudják elkerülni ezt a problémát. Ezért munka közben ne felejtsenek el védőkesztyűt használni.

A túl sok nedvesség törékeny és törékeny körmökhöz vezethet, de kiszáradáshoz is vezethet. Például egy nem megfelelő szappan, amely szárítja a körmöket, befolyásolhatja a körmök szilárdságát. Ugyanez vonatkozik egyes mosószerekre is.

A körömgomba a körmök törékenységét is befolyásolhatja – leggyakrabban a lábkörmöket. Néha úgy gondolják, hogy a krónikus stressz okozza a törött körmöket.

Kezelje a betegségeket és segítse a körmöket

A törött körmök különböző betegségek megnyilvánulása is lehet. Ezért ez ügyben is konzultáljon háziorvosával. A törékeny körmök gyakori oka a pajzsmirigy túlműködése.

A pajzsmirigy hormonokat termel, amelyek befolyásolják az anyagcserét. Ha ezeknek a hormonoknak a termelése nem elegendő, az anyagcsere lelassul, és a körmök körömellátása nem lesz elegendő. A körmök állapotának javulása is várható, ha sikerül beállítani a pajzsmirigyet (ez orvosi gyógyszeres konzultációval megoldható).

Törött körmök és vérszegénység

Egy másik körülmény, amely befolyásolja a köröm törékenységét, a vérszegénység. A vérszegénységnek számos formája van, és ezek egyike a vashiányos vérszegénység.

Ebben a betegségben a szervezet oxigénellátása nem elegendő, mert a szervezet nem tud elegendő hemoglobint termelni. Ebben az esetben is először konzultáljon háziorvosával.

Ezenkívül növelheti a vasban gazdag élelmiszerek bevitelét.

Magas vastartalmú ételek:

Máj: A vasban gazdag élelmiszer a máj, amely a szervezet számára könnyebben elérhető formában tartalmazza a vasat. 30 mg vasat tartalmaz grammonként.

Tökmag: A tökmag nagyon ízletes és egészséges táplálék, magas vastartalmú – 12 mg/100 g. Ennek köszönhetően napi több adag elfogyasztásával érhetjük el a szükséges vasmennyiséget.

Szezámmag: Az E-vitaminon és a cinken kívül 100 gramm szezámmag 10 mg vasat is tartalmaz.

Búzapehely: A búzapehely sok vasat is tartalmaz – 16 mg 100 grammban, többet, mint a zabpehely. Ez utóbbi csak negyedét, vagyis 4,6 mg-ot tartalmaz.

Szükség esetén étrend-kiegészítőkkel is támogathatod a köröm egészségét

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel