Szédülni szoktál? Zsibbadnak a végtagjaid?

Oszd meg ismerőseiddel

 

A nyaki porckorong, a csigolya deformációja öröklési hajlamtól, a kevés mozgástól alakulhat ki, de a spondilózis az öregedés velejárója is.

Fontos, hogy tudjuk, hogy a gerincoszlop nemcsak a fej tartója, hanem valamilyen védőkábelként is használatos, védi a benne haladó idegpályákat. A nyaki gerincoszlopot alkotó csigolyák elmeszesedése a spondilózis, ami sokszor a rossz testtartástól van, főként a komputer előtt ülők esetében, mivel nyak egész nap enyhén előredől a fej súlya miatt.

Ha sokszor ebben a tartásban vagy, akkor a gravitáció hatására elkezdődik a meszesedés, és itt nem áll meg, hanem tovább halad a váll felé.

Az idősek főként érintettek, mivel az kor miatt is gyakran elmeszesednek a nyaki csontok, de helyes testtartással, mozgással elkerülhető, illetve késleltethető a baj.

A SPONDILÓZIS FŐBB ELŐIDÉZŐI:

nyaki trauma
túlsúly
osteoporozis
Operáció ezen a területen
született hajlam
ízületi gyulladás

A betegség sokszor nem fáj, de azért van néhány tünet, ami a spondilózisra utal:

kellemetlen érzés a nyak körül
vállzsibbadás
fejfájás
a nyaki izmok gyakori merevsége, mikor elfordítjuk a fejet
ha merev nyakkal kelünk
szédülés, ha hirtelen felfele nézünk
ha bizonyos zajokat, zörejeket hallunk
A spondilózist orvos állapíthatja meg, egy sor elvégzett teszt után. Ha nem súlyos a helyzet, akkor gyógytornával valamennyire kezelhető, csak a legsúlyosabb esetekben van szükség műtétre, de mindenképp orvos által javasolt terápiátval kell kezelni.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel