Otthoni természetes gyógymódok : mi működik?

Oszd meg ismerőseiddel

 

Vigyázz magadra

Nem számít, mit hallott, vagy mennyire szeretne megkönnyebbülést, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen otthoni gyógymódot kipróbálna. Ez még fontosabb, ha vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszereket szed, mert egyesek befolyásolhatják a gyógyszerek hatását. És ne feledje, hogy sokuknak nincs semmilyen kutatásuk alátámasztására.

Borsmenta

A mentát több száz éve használják egészségügyi gyógymódként. A borsmentaolaj segíthet az irritábilis bélszindrómában – ez a hosszú távú állapot, amely görcsöket, puffadást, gázképződést, hasmenést és székrekedést okozhat – és fejfájás esetén is jó lehet. További tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire segít és miért. Az emberek más betegségekre is használják a levelet, de nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy ezek bármelyikén segít.

Méz

Ez a természetes édesítőszer ugyanolyan jól használható köhögés esetén, mint a vény nélkül kapható gyógyszerek. Ez különösen hasznos lehet azoknak a gyerekeknek, akik még nem elég idősek ahhoz, hogy felvegyék ezeket. De ne adja be csecsemőnek vagy 1 évesnél fiatalabb kisgyermeknek. Fennáll egy kis kockázata egy ritka, de súlyos ételmérgezésnek, amely veszélyes lehet rájuk. És bár talán hallottál arról, hogy a „helyi” méz segíthet az allergiákon, a tanulmányok ezt nem támasztják alá.

Kurkuma

Erről a fűszerről úgy tartják, hogy az ízületi gyulladástól a zsírmájig számos betegségen segíthet. Néhány korai kutatás alátámasztja ezt. Más állítások, mint például a fekélyek gyógyítása és a sugárzás utáni bőrkiütések kezelése, nem bizonyított. Ha kipróbálod, ne ess túlzásba: A nagy adagok emésztési problémákat okozhatnak.

Gyömbér

Az ázsiai gyógyászatban évezredek óta használják gyomorfájás, hasmenés és hányinger kezelésére, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy émelygés és hányás esetén hatásos. Vannak bizonyítékok arra, hogy a menstruációs görcsök esetén is segíthet. De ez nem feltétlenül jó mindenkinek. Vannak, akiknél gyomorpanasz, gyomorégés, hasmenés és gázképződés lép fel emiatt, és ez befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását. Ezért beszéljen orvosával, és óvatosan használja.

Szex

Nincs több: “Ma este nem, kedvesem.” Kiderült, hogy a szex segíthet enyhíteni a fájdalmat bizonyos típusú fejfájások – különösen migrén – esetén. Azt is kimutatták, hogy javítja a szív egészségét, enyhíti a stresszt és fokozza a mentális éberséget.

Zöld tea

Ez a vigasztaló ital többet tesz, mint hogy ébren tart és éber. Nagyszerű forrása néhány erős antioxidánsnak, amelyek megvédhetik sejtjeit a károsodástól, és segítenek a betegségek elleni küzdelemben. Még csökkentheti a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok, például bőr-, mell-, tüdő- és vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Fokhagyma

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik több fokhagymát esznek, kisebb valószínűséggel kapnak el bizonyos ráktípusokat (úgy tűnik, hogy a fokhagyma-kiegészítőknek nincs ugyanolyan hatása). Csökkentheti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást is, de úgy tűnik, nem segít sokat.

Csirkehúsleves

Kiderült, hogy a nagyinak igaza volt: a tyúkhúsleves jó lehet megfázásra. Tanulmányok szerint enyhítheti a tüneteket, és hamarabb megszabadulhat tőle. Ezenkívül csökkenti a duzzanatot és kiüríti az orrfolyadékot.

Fahéj

Talán hallott már arról, hogy segíthet a vércukorszint szabályozásában azoknak, akiknek prediabéteszben vagy cukorbetegségben szenvednek. De nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen egészségügyi állapotra hatással lenne. Ha azt tervezi, hogy kipróbálja, legyen óvatos: a fahéjkivonatok nagy adagokban károsak lehetnek a májra.

Forró fürdő

Minden olyan dologra jó, amely hatással van az izmokra, a csontokra és az inakra (azokra a szövetekre, amelyek összekötik az izmokat a csontokkal), például ízületi gyulladásra, hátfájásra és ízületi fájdalmakra. A meleg víz pedig elősegítheti a véráramlást azokra a területekre, ahol szükség van rá, ezért finoman nyújtsd ki, és dolgozd fel ezeket a területeket, amíg ott van. De ne melegítse túl, különösen, ha bőrbetegsége van.

Hideg (jég)

A sérülést követő első 48 órában használjon egy zacskó fagyasztott borsót vagy egyszerűen egy műanyag zacskót vagy egy nedves törülközőt jéggel a fájdalom és a duzzanat enyhítésére. Használhatja olyan sérülésekre is, amelyek újra és újra fájdalmat és duzzanatot okoznak – de csak fizikai aktivitás után, nem korábban. Soha ne használjon jeget 20 percnél tovább, és vegye le, ha a bőre kipirosodik.

Vazelin

Ezt számos dologra használják: Segíthet megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és megelőzheti a kidörzsölődést – például a comb belsejében futás közben. Ezenkívül segíthet megvédeni a baba bőrét a pelenkakiütéstől.

Fülgyertyázás

Ez veszélyes és nem működik – ne tedd. Az ötlet az, hogy egy égő, üreges gyertya meg nem világított végét helyezzük a fülünkbe, és az kihúzza a viaszt. De több dolog is elromolhat: mélyebbre tolhatja a fülzsírt, a gyertyaviasz bejuthat a fülébe, kilyukadhat a dobhártyán, vagy megégetheti a hallójáratot, az arcot, a fejbőrt vagy a hajat. Forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy problémája van a fülzsírral.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel