A vajzsír gátolja az öregedési folyamatokat és meg fogyni is lehet tőle

Oszd meg ismerőseiddel

 

Indiában a vajzsírt (vagy más néven derített vajat) ghi-nek hívják, és gyógyászati célokra is használják. Olyannyira sok, a szervezet szempontjából előnyös tulajdonsága van, hogy folyékony aranynak is nevezik.

A szerkesztőség jóvoltából most megtudhatjuk, mire is jó valójában a derített vaj, miért egészséges a fogyasztása.

A derített vaj hasznos tulajdonságai:

Erősíti az immunrendszert

A ghi energiaértéke nagyon magas, így gyorsan pótolja az elvesztett energiát. Egy szelet vajas-kenyér szinte egész napra elegendő! Ezenkívül, nagyon gazdag vitaminokban, tartalmaz többek között A-, D- és E-vitamint.

Elősegíti a fogyást

Habár a ghi-ben sok a zsír és a zsírsav, de ezek, ellentétben más, állati eredetű termékekkel, kevésbé telített zsírsavak. A ghi ezenkívül, nagyon gyorsan felszívódik, segíti az anyagcserét, minden energiává alakul, ezáltal kevésbé tud a zsír elraktározódni a szervezetünkben.

Jó hatással van a bőrre

A kozmetikában széles körben használt a ghi, mert nagyon gyorsan felszívódik és segít a pórusokból eltávolítani a sókat és a méreganyagokat. Ráadásul a bőr selymes és puha lesz tőle, nem is csoda, hogy a ghi a keleti masszázs elengedhetetlen kelléke.

Sütéshez, főzéshez is kiváló!

A derített vajjal finomabb az étel, mert a felhevített vaj nem veszít sem az ízéből, sem az értékes tulajdonságaiból. Vajzsírban süthetünk, párolhatunk húsokat, zöldségeket egyaránt.

Gyulladáscsökkentő hatású

A derített vaj bizonyítottan nyugtató hatású. Keverjünk össze egy keveset mézzel és sikerrel kezelhetjük a tokfájásunkat. Migrén kezelésére ugyancsak kiválóan alkalmas, ehhez a vajzsírt össze kell keverni sáfránnyal, kardamonnal, édesköménnyel, illetve más fűszer- és gyógynövényekkel és a szájba juttatva, de nem lenyelve kell egy kicsit bent tartani.

A hideg évszakokban, amikor az orr nyálkahártyája száraz, érdemes azt bekenni derített vajjal; amellett, hogy megakadályozza az orr irritációját, véd a fertőzéstől is.

Íme, hát ezért olyan felbecsülhetetlen a vajzsír, azt azonban tisztázni kell, hogy ez sem csodaszer, erre is igaz az a mindenki által ismert tény, hogy mindenből csak mértékkel szabad fogyasztani. Derített vajat otthon is könnyedén készíthetünk házi vajból, ez egyáltalán nem bonyolult.

A családot és a barátokat, ismerősöket is biztosan érdekli, milyen előnyökkel jár a vajzsír, ezért bátran ossza meg Ön is ezt a cikket velük!

Megosztásokat köszönöm

forrás


Oszd meg ismerőseiddel