A vesekő 8 figyelmeztető előjele – ne vedd félvállról!

Oszd meg ismerőseiddel

 

A vesekő nem más, mint olyan kicsapódás, amely ásványi anyagokból és -sókból keletkezik a vesében. Általában olyankor kell vele számolni, ha a vizelet nagyon koncentrált lesz, mert így tud kikristályosodni.

A különböző méretű kövek a húgyutakban elakadást, fertőzést okozhatnak, és ráadásul igen nagy fájdalmakat. Sokszor természetes úton távoznak, míg más esetben műtéttel kell azokat eltávolítani.

Akinek már volt ilyen problémája, tudja, hogy mennyire megkeserítheti a mindennapokat! Az alábbiakban olyan tüneteket szedtünk össze, amelyek idejekorán, figyelmeztetnek a vesekő jelenlétére:

1.) Gyakori vagy csökkent vizelési inger

A gyakori inger oka lehet, hogy a kövek a húgyvezeték alsó felében ingerlik a hámot. Ha megvan az inger, de csupán pár csepp távozik a húgycsőből, az elzáródásra utalhat. Itt se késlekedjünk, keressük fel az orvost!

2.) Fájdalmas vizelés

A vesekő égő vagy szúró vizelési fájdalmat is okozhat. Ez a fertőzésekkel is összetéveszthető.

3.) Zavaros, kellemetlen szagú vagy véres vizelet

A vizelet szagát az okozza, hogy túl sűrű, mivel kevés a bevitt folyadék. A másik ok, hogy fertőzés áll fenn. Ha viszont a vesekő miatt véres (ami rózsaszínre, pirosra vagy akár barnára is színezheti azt), késedelem nélkül keressünk fel orvost!

4.) Derékfájdalom

Rendkívül erős, és szétsugárzó fájdalom, amely sokaknál még a szülésnél is erősebb.

5.) Hányinger, hányás

Ez a tünet természetesen sok mindent jelenthet, de ha a fenti tünetek mellett tapasztalod, akkor erősíti a vesekő valószínűségét.

6.) Hidegrázás, láz

Ez az esetleges gyulladás következménye lehet, amelyet a vesekő okoz. Szintén a fenti tünetek mellett keltheti a vesekő gyanúját.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel