9 jele, hogy gluténérzékeny vagy – fontos, hogy tudj róla

Oszd meg ismerőseiddel

 

A glutént csendes gyilkosnak is nevezik, mivel a testben krónikus károsodást tud okozni. Sokszor a betegek nem is ismerik a gluténfogyasztás veszélyeit. A legjobb, ha utánajársz, nálad fennáll-e a glutén intolerancia. Ezt a következő jelekből is megtudhatod.

1. Gyomor- és bélrendszeri problémák

A tünetek főként a belekhez kapcsolódnak: hányinger, puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, székrekedés. Ezekből a tünetekből gyakran más betegségre következtetünk, sokszor összetévesztik őket az irritábilis bél szindrómával, ami a világ népességének 10-15%-át érinti.

A rosszul felállított diagnózis eredményeként a gluténérzékenységben szenvedők nem kapnak megfelelő kezelést, így a tüneteik sem fognak megszűnni.

2. Megmagyarázhatatlan változások a testsúlyban

A glutén intolerancia okozhat hízást és fogyást is. Ennek oka a sejtszintű gyulladásos folyamatok és az anyagcserezavarok. A testsúlyban történő hirtelen változás más betegségekre is utalhat, de jele lehet a gluténérzékenységnek is, olyan más tünetek kíséretében, mint pl. a felszívódási zavar.

3. Hormonális egyensúly felborulása

Közvetlen összefüggés van a glutén intolerancia és a hormonális egyensúly felborulása között, ami szabálytalan menstruációs ciklusban, hirtelen testsúly változásban, PMS tüneteiben és alvászavarokban nyilvánulhat meg. A glutén intolerancia által okozott hormonális problémák gyakran felerősödnek a pubertás alatt, terhesség vagy változókor idején. Ezek a tünetek elsősorban a nőknél fordulnak elő.

4. Problémák a központi idegrendszerrel

A glutén fokozza a bél gyulladásait és áteresztő képességét. Ennek következtében alakulnak ki a gluténérzékenységnek olyan tünetei, mint a koncentrációs zavar, a depresszió, szorongás, álmatlanság, fáradtság. A gluténérzékenyeknél sokszor jelentkezik ingerlékenység, a gondolatmenet fonalának gyakori elvesztése és a figyelem romlása.

Egy tanulmány szerint a gluténérzékenyek hajlamosabbak a migrénre. A fejfájást több minden is kiválthatja. Azok, akik allergiásak a gluténra, általában 30-60 perccel étkezés után tapasztalják a fejfájást.

5. Bőr- és körömproblémák

A keratosis pilaris és a dermatitis herpetiformis két olyan bőrbetegség, mely közvetlen összefüggésben van a gluténérzékenységgel. Viszketéssel és kiütésekkel járnak, melyek megjelenhetnek a kézfejen, a törzsön, az arcon, a fenéken, a könyökön, a hajvonalnál. Tünetei közé tartozik a köröm gyengülése és töredezése is. Az ekcéma egyes fajtái is jelezhetik a glutén intoleranciát.

6. ADHD

Szintén a glutén intoleranciához kapcsolódik a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar. Az ADHD gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat. Akik ebben a betegségben szenvednek, csak rövid ideig képesek figyelni, és az önuralommal is problémáik vannak. A gluténmentes diéta csökkentheti az ADHD tüneteit.

7. Rossz fogak

Glutén intolerancia esetén a nyomelemek és ásványi anyagok rosszul szívódnak fel a belekben. Ez a kalciumra is igaz. Ennek eredményeként romlik a fogak állapota, és a szájüregben is problémák léphetnek fel, mint a fogzománc érzékenysége, fogszuvasodás, fogkövesedés, a szájnyálkahártya fekélyei. Ha megfelelően ápolod a fogaidat, azok állapota mégis folyamatosan romlik, lehetséges, hogy a gluténfogyasztás okozza a gondot.

8. Vashiányos vérszegénység

A cölikáliát gyakran a vashiányos vérszegénység kapcsán sikerül diagnosztizálni. Tünetei közé tartozik a csökkent vérsűrűség, a fáradtság, légszomj, fejfájás, sápadtság, ízületi gyulladás. Ilyenkor a vas nem hasznosul megfelelően a szervezetben, mivel a gluténérzékenység miatt romlik a bél felszívó képessége.

9. Autoimmun betegségek

Azok közül, akiknek autoimmun betegségük van, sokakra jellemző a gluténérzékenység is. A glutén intolerancia is egy autoimmun betegség, melynek során a szervezet megtámadja a saját bélsejtjeit a glutén hatására. Még nagyobb problémát jelent, hogy ez az autoimmun betegség növeli más autoimmun problémák kialakulásának a valószínűségét, mint az autoimmun tüdőgyulladás, májbetegség, Crohn-betegség, cukorbetegség, vitiligo, reumás ízületi gyulladás, szklerózis multiplex.

Hogyan kezeld a gluténérzékenységet?

1. Ellenőriztesd! Az orvos vért vesz tőled, és ellenőrzi azokat az antitesteket, melyek általában a gluténérzékenyek vérében megtalálhatók. A vizsgálat előtt glutént kell fogyasztanod, ezzel elkerülhető a pontatlan vizsgálati eredmény.

2. Száműzd a glutént az étrendedből! A glutén megtalálható:

a búzában
rozsban
bulgurban
fehér lisztben
búzadarában
és sok más élelmiszerben

Mindig ellenőrizd az élelmiszerek összetételét, részesítsd előnyben azokat, melyeken megtalálod a gluténmentes feliratot.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel