Kamillavirág gyógyhatása

Oszd meg ismerőseiddel

 

A magyar nyelv számos névvel illeti: orvosi székfű, katóka, pipiske, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, teafű, piperefű.

Az elnevezések egy része rávilágít gyógyhatásaira.

Az anyafű elnevezés pl. onnan származik, hogy a nőgyógyászatban a vajúdás idejének lerövidítésére használták, a piperefű pedig a szépségápolásban való gyakori használatára utal.

A népi gyógyászat már évszázadok óta használja a kamillát, amely a legintenzívebben kutatott gyógynövények közé tartozik. A tudományos álláspont is elismeri a kamilla jó hatását a gyulladásos betegségekre, a felső légutak izgalmi állapotaira, a száj- és garatnyálkahártya gyulladásaira, gyomor- és bélpanaszokra.

Nem túlzás, ha a kamillát mindenre jó gyógynövénynek nevezzük. Kiválóan hasznosíthatjuk gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatását.

A Kamillavirág (Matricaria recutita) a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény. Európában szántóföldeken, omladékokon, parlagokon, útszélen, töltésen, a mező szélén mindenütt növekszik. Magyarországon jelentős állománya van, exportálunk is belőle. Régebben gyakori gyomnövény volt a gabonaföldön, de mióta a gyomirtók elterjedtek, ez az állomány erősen megritkult. A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra. A hajtások csúcsán egyesével ülnek a virágzatok. Egy virágzat sziromnak látszó fehér nyelves virágokból és körülbelül 400 sárga csöves virágból áll. Májustól júniusig virágzik. A termés igen kicsiny, körülbelül 20 000 mag tesz ki 1 grammot.
A botanikusok Chamomilla recutita néven ismerik, de használatos még a régebbi elnevezése, a Matricaria chamomilla is.

Kamillavirág gyógyhatása

Általánosan javallt

– gyulladásos bélbetegség, emésztési zavarok, gyomorrontás kezelésére
– menstruációs görcsök enyhítésére
– szájfertőzés és ínygyulladás gyógyítására
– gyulladt szem tisztítására
– menstruációs görcsök enyhítésére
– általános nyugtatásra, relaxálásra
– álmatlanság csökkentésére
– szépségápolásra

Szájüreg, fogíny és torokgyulladásnál kamilla tea forrázattal naponta többször érdemes öblögetni. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel