NYAKI SPONDILÓZIS: A SZÉDÜLÉS ÉS A VÁLLAK ZSIBBADÁSÁNAK ELSŐDLEGES OKA!

Oszd meg ismerőseiddel

 

A nyaki porckorongoknál, csigolyáknál történő elváltozások okai között lehet az öröklési hajlam, a mozgásszegény, ülő életmód, de a spondilózis az öregedés velejárója is.

Jó tudni, hogy a gerincoszlop nemcsak a fejet tartja, hanem egyfajta védőkábelként is funkcionál, óvva a belsejében végigfutó idegpályákat. A nyaki gerincoszlopot alkotó csigolyák elmeszesedése jelenti a spondilózist, ami sokszor a helytelen ülésmód miatt alakul ki, főként akik számítógép előtt dolgoznak, és nyakuk folyamatosan enyhén előre van dőlve.

Ha sokáig ebben a pozícióban maradunk, akkor a megnövekedett nyomás hatására megindul a meszesedés, és itt nem áll meg, hanem tovább halad a vállak irányába.

Az idősek is kifejezetten érintettek, mivel az öregedés hatására is gyakran elmeszesednek a nyaki csigolyák, de helyes testtartással, gyógytornával megelőzhető, illetve késleltethető a rendellenesség.

A SPONDILÓZIS TOVÁBBI OKAI:

nyaki sérülések
elhízás
csontritkulás
orvosi műtétet ezen a területen
genetikai hajlam
súlyos ízületi gyulladás

A SPONDILÓZIS TÜNETEI:

A betegség leggyakrabban tünetmentes, de azért van némi jel, ami a spondilózis kialakulására utal, mint például:

fájdalom a nyak körül
gyakori zsibbadás a vállakban
fejfájás, migrén
a nyaki izmok gyakori összehúzódása, mikor jobbra-balra fordítjuk a fejünket
ha merevedett nyakkal ébredünk
szédülés, ha hirtelen a mennyezetre nézünk
ha bizonyos zajokat, zörejeket hallunk

A spondilózist szakember állapíthatja meg, egy sor elvégzett vizsgálat alapján. Ha nem súlyos a helyzet, akkor gyógytornával némiképp kezelhető az elváltozás, csak a legsúlyosabb esetekben van szükség sebészeti beavatkozásra, de a kezelést illetően mindenképp orvos által javasolt gyógymódokat szabad alkalmazni.

Megosztásokat köszönöm

forrás


Oszd meg ismerőseiddel