NYÁRI SAVANYÍTOTT KÁPOSZTA

Oszd meg ismerőseiddel

 

Hozzávalók:

1 fej káposzta, 1 fej vöröshagyma,1 kk köménymag, 2-3 db babérlevél. A felöntőlébe literenként 1 púpozott ek só, továbbá a savanyításhoz egy szelet fehér, vagy barna kenyér és egy akkora befőttesüveg, amibe a káposzta belefér

Elkészítés:

A sós vizet felforraljuk, langyosra hagyjuk hűlni. A káposztát felcsíkozzuk, a hagymát félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük, összekeverjük a káposztával, és belekeverjük a köménymagot is.

A befőttesüveget megtöltjük a káposztával, közé rakjuk a babérleveleket, legfelülre kerül a kenyérszelet, majd ezen keresztül annyi sós vizet öntünk az üvegbe, hogy az a kenyeret is ellepje. Fedjük be az üveg tetejét tányérkával vagy egy darab fóliával, és tegyük napos helyre.

Kb. 3 napon át kell érlelni, és legalább egyszer érdemes odébb fordítani, hogy minden oldalról egyformán kapjon napsütést. A második nap végén vegyük ki a kenyeret, de folytassuk az érlelést. Kóstoljuk meg a káposztát, és ha szükséges, még egy nappal érleljük tovább.

Ezután tegyük hűtőbe és fogyasszuk savanyúságként. Csinálhatunk belőle egyéb káposztás ételeket is: pl. kolozsvári rakott káposzta, káposztás marhahús, székelykáposzta.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel