Ehhez fontos a B5-vitamin

Oszd meg ismerőseiddel

 

A B5-vitamin, amelyet pantoténsavnak is neveznek, tizenkét B-vitamin csoportba tartozik. Ez a koenzim-A (CoA) fő összetevője, amely a szervezetben számos alapvető metabolikus folyamatban vesz részt.

A B-vitamin neve a „pantothen” görög szóból származik, ami „mindenhonnan”, és két szempontból érthető: a pantoténsav minden állati és növényi ételben megtalálható, és a szervezetben szinte mindenhol szükséges.

Ehhez fontos a B5-vitamin

Az A koenzim komponenseként a B5-vitamin részt vesz a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebomlásában és felhalmozódásában, és ezáltal az élelmiszerekből származó energia felszabadulásában. Ezenkívül fontos szerepet játszik a koleszterin szintézisében, ami viszont szteroid hormonok, például nemi hormonok, stresszhormonok vagy D-vitamin kialakításához szükséges.

Ezenkívül a B5-vitamin hozzájárul a különböző neurotranszmitterek és hemoglobin előállításához, ezáltal közvetve lehetővé teszi az agy és az oxigén transzport stimulációjának vezetését a vérben.

B5-vitamin az élelmiszerben

az napi szükséglet a felnőtt B5-vitaminban szenvedő emberből öt-hat milligramm és általában kiegyensúlyozott étrendben lehet fedezni. Különösen a B5-vitaminban gazdag állati belsőségek és teljes szemek. Emellett a hering, avokádó, tojás és dió is fontos B5-vitamin-szállító.

Például a napi igények kielégítése az alábbi élelmiszerek egyikének fogyasztásával történik:

100 gramm borjúhús vagy marhahús
500 gramm csirke
Négy csirke tojás
550 gramm zabpehely
400 gramm lencsék (száraz tömeg)
Három avokádó
500 gramm brokkoli

Fontos megjegyezni, hogy a B5-vitamin vízoldható és hőre érzékeny. Ez a főzés során akár 30 százalékos veszteséget is okozhat.

B5-vitamin-hiány

A B-vitamin-hiány nagyon ritka a B-vitamin széles körű eloszlása ​​miatt. Ha bármi más, gyakran előfordul, hogy más B-csoportos vitaminok hiányával kombinálják. Van azonban kockázati csoportokPéldául az alkoholisták, a cukorbetegek, a dialízisben szenvedő betegek és a bélbetegek, akik nagyobb mértékben hajlamosak alulhasznosításra.

Súlyos hiány gyakran jár együtt tünetek fejfájás, fáradtság, álmatlanság, emésztési zavar, zsibbadás és bizsergés a kézben és a lábban.

Az úgynevezett “égő láb szindróma” (égő láb) több hónapos B5-vitaminhiány következménye lehet. A tünetek a lábujjak kezdeti bizsergéséből és zsibbadásaiból a lángok égő és szúró nyúlványáig terjednek. A szindrómát a második világháború alatt a burmai és japán háborús foglyok ismerik meg, akik B5-vitaminhiányban szenvedtek. A B5-vitamin beadásával a szindróma meggyógyítható.

Nincs felső határ B5-vitaminra

A lenyelés felső határát nem állapították meg, mivel az emberre gyakorolt ​​toxicitás nem bizonyítható. Még nagyobb mennyiségű B5-vitamin bevitelével még nem figyeltek meg mellékhatásokat. A napi 10 gramm vagy annál nagyobb dózisok emésztési zavarokat és legrosszabb esetben hasmenést okozhatnak.

Akne kezelése B5-vitaminnal

A B5-vitamin terápiásan alkalmazható. Így különösen az akne (acne vulgaris) elleni küzdelemben, valamint a sebgyógyulás támogatásában használják. Ez a B-vitamin a bőr vitaminok királynőjének is nevezik.

Nagy dózisú B5-vitamin a pattanások kezelésének módja, amely csökkenti a faggyú termelését bizonyos hormonok és zsírsavak közvetett szabályozásával. Következésképpen a pattanás kialakulása és a pórusméret finomítása lehetséges. Az ilyen típusú kezelés támogatói a szedendő adag szisztematikus növelését javasolják.

A sebgyógyulás előmozdítása

Emellett számos tanulmány kimutatta, hogy a B5-vitamin javítja a bőr regenerálódási képességét, és hatékony sebgyógyító promoter. A B-vitamin támogatja a sejtproliferációt, és ezáltal új bőrrétegek kialakulásához vezet.

Például segíthet a kopásokban vagy égésekben, sőt még a sebgyógyulás javítására is alkalmazható a diabéteszes gyulladásokban, mint például a “nyitott láb” vagy a síró sebek. Sok seb és gyógyító kenőcs tartalmaz a pantenolt vagy dexpantenolt, amely a testben B5-vitaminokká alakul.

Milyen B5-vitamin képes

Emellett azt is mondják, hogy a B5-vitamin pozitív hatással van erre súlykontroll van. Ennek a vitaminnak a megnövekedett adagja elősegíti az A-koenzim képződését, amely serkenti a zsír anyagcserét. Így a táplálék-támogató részeként használható.

Az ellentmondásos a B5-vitamin hatásossága a haj samponokban. Ez – a hajápoló iparág ígérete -, hogy a haj hosszan tartó nedvességet és fényt adjon, és megvédje a károsodástól. A kritikusok azonban rámutatnak arra, hogy ezt a hatást még nem bizonyították egyértelműen. Van azonban bizonyíték arra, hogy a pantoténsav elősegíti a haj növekedését és lassítja a hajhullást.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel