8 jel, ami azt mutatja, hogy a szíved nem működik megfelelően

Oszd meg ismerőseiddel

 

1 – Horkolás és alvási apnoe

Alvási apnoe fennállása esetén a szívinfarktus kockázata háromszor magasabb a normálnál. Ez azért van, mert az alvási apnoe károsíthatja a szív jobb oldalát, mivel a tüdőre nagy nyomás nehezedik.

2 – Hirtelen fáradtság

Ez a legmegtévesztőbb jel, hiszen sok oka lehet. Ha nem mozogsz eleget, akkor is tapasztalhatod, de a lényeg ugyanaz, a szervezet nem jut elég oxigénhez, mert a véráramlás nem megfelelő.

3 – Lábdagadás

Az ödéma gyakran szívkoszorúér-betegség és jobb szívfél elégtelenség jelzője. Könnyen észrevehető olyankor, amikor leveszed a zoknidat és annak gumis része nyomot hagy a lábszáradon.

4 – Köhögés

Bár a krónikus köhögés számos különböző ok tünete lehet, szívelégtelenség gyanúját is hordozhatja, amennyiben vöröses váladékkal jár.

5 – Légszomj

A légzés szorosan összefügg a szív megfelelő részének működésével. Ha a szív nem tudja megfelelően pumpálni a vért, akkor légszomj jelentkezhet. Ez legtöbbször bal szívfél elégtelenség jele.

6 – Szédülés

Szív-érrendszeri betegség esetén az agy vérellátása csökken. Ez hirtelen szédülést okoz, különösen szívelégtelenség esetén. Ha ezenkívül mellkasi fájdalmat is tapasztalsz, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

7 – A bal karra kiterjedő fájdalom

A szívroham során jelentkező fájdalom az állkapocstól a bal karig terjed. Még akkor is, ha a fájdalom nem túl erős, jobb, ha orvoshoz fordulsz, hogy minél hamarabb kiderüljön az ok és megkezdődjön a kezelés, ha szükséges.

8 – Migrén

A migrén a népesség nagyjából 12%-ánál fordul elő, viszont a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében 40%-os is lehet az érintettség. Ha rendszeresen migréntől szenvedsz, konzultálj az orvosoddal.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel