Ezért tegyél káposztalevelet a bokádra

Oszd meg ismerőseiddel

 

“Fűben-fában or­vos­ság”, han­goz­tat­ták a ré­giek, és ez igaz a ká­posz­tára is. Ebben az egy­szerű zöld­ség­ben gyógy­erő rej­lik. Most el­árul­juk, mi­lyen be­teg­sé­gekre és ho­gyan al­kal­maz­ták őse­ink. Ki­egé­szítő ke­ze­lés­ként, de akár fő meg­ol­dás­ként te is ki­pró­bál­ha­tod ezt a kéz­nél lévő, olcsó gyógy­esz­közt.
A káposztában több lehetőség rejlik, mint gondolnád. Ezt a keresztesvirágú növényt nem csak ételként, de külsőleg, gyógyító pakolásként is felhasználhatod.

Miért olyan hatásos?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A káposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven található benne:
C- és A-vitamin
folsav
kalcium
kálium
vas
glukozinolát
Sokféle betegség, fájdalom helyi gyógyítására alkalmazták a falusi javasasszonyok.

Fejfájás

Tedd rövid időre fagyasztóba a káposztalevelet, majd borítsd a homlokodra vagy a fejedre.

Csodás szervünk, a bőr képes belőle felszívni a szükséges tápanyagokat. Amennyiben a fejfájást a tápanyaghiány és nem stressz vagy valamilyen betegség okozhatta, akkor segít a gyors feltöltés.

Ízületi fájdalmak

A káposzta glukozinolát-tartalma gyulladáscsökkentő hatású. A gyulladás okozta végtagfájdalmakra ezért a mozgásterapeuták is javasolják ezt a házi módszert.

Helyezz káposztalevelet a fájó, duzzadt testrészre, és rögzítsd egy textíliával. Reuma, köszvény esetén is jó eredménnyel alkalmazható.

Gyakori térdfájásnál először mézzel kend be a térdedet, majd takard be a fejes káposzta levelével.
Gennyes fekélyek, lábszárfekély

A felhalmozódott salakanyagokat a sebre borított káposzta a felszínre hozza, és megköti. A káposzta hatóanyagai nyugtatják, fertőtlenítik is a gyulladt, ödémás testrészt. A méregtelenítés a keringést is helyreállítja, ezzel gyorsíthatod a gyógyulást.

Egyéb gyulladásos megbetegedések

Zúzódások, ideggyulladás, égési sérülések, kelések, gyulladásos bőrbetegségek, vesegyulladás esetén is hatásos lehet a káposztapakolás. Nőgyógyászati gyulladásoknál az alhasra tedd a pakolást.
Kiegészítő kezelésként is alkalmazható.

Mellduzzanat

A szoptatós kismamák melle fájdalmasan begyulladhat. A káposztalevél pakolás ebben az esetben is kézenfekvő segítség lehet.

Köhögéscsillapítás

Régi falusi módszer volt a mellkasra tett káposztalevél, ha a kisgyermek erősen köhögött. A zöldség belső, nagy levelét klopfolóval kissé meggyötörték, bekenték házi disznózsírral, és azt borították a szenvedő gyermek mellkasára. Törölközővel rögzítették.

Hogy készül a káposztalevél pakolás?

1. Távolítsd el a káposzta külső leveleit.
2. A kiválasztott levelet mosd meg, és tedd hűtőbe fél órára.
3. Kivéve tedd vágódeszkára, és klopfolóval ütögesd meg. A roncsolt szöveteken könnyebben árad kifelé a gyógyító nedv.
4. Helyezd a fájó testrészre, és boríts rá folpackot vagy fóliát, hogy ne párologjon el a gyógyító nedv.
5. Törölközővel vagy fáslival rögzítsd, és pár órára, esetleg éjszakára hagyd rajta. Az ízületi és egyéb fájdalmak gyógyításához 2-4 héten át naponta új káposztapakolást kell feltenni.
6. A nyílt sebeknél 1-2 óránként cseréld a pakolást. Folytasd a kezelést, míg a nedvedzés meg nem szűnik, és a hámosodás el nem indul. Ehhez 1-5 nap szükséges a seb állapotától és a gyógyulási képességtől függően.
7. A káposztát lereszelve is alkalmazhatod: Nyomd ki a fölös nedvességet a lereszelt káposztából, helyezd a reszeléket az előkészített vászonra, és fedd be vele a fájó testrészt. Tekerd körül fóliával, boríts rá törölközőt, és rögzítsd.

Megosztásokat köszönöm


Oszd meg ismerőseiddel