Vásári kókusztekercs

Oszd meg ismerőseiddel

 

Egy Facebook csoportban találtam ezt a receptet. Itt-ott módosítottam rajta. Nagyon ízlett mindenkinek, gyorsan és egyszerűen elkészül, így biztosan elkészítem máskor is.

Hozzávalók (1 bögre=3 dl):

1 bögre tej,
cukor (eredetileg 40 dkg, én csak 8 dkg-ot tettem bele, de nekünk még így is édes volt, így legközelebb 6 dkg-mal próbálkozom),
1 bögre rétesliszt (nálam fehér tönkölyliszt keverve nagyon aprószemű tönköly búzadarával és egy kevés keményítővel),
10 dkg vaj,
30 dkg kókuszreszelék,
2 dkg kakaópor,
kevés kókuszreszelék a forgatáshoz.

Elkészítés:

1. Felteszünk 1 dl tejet és az összes cukrot melegedni. Ne forrjon, csak éppen melegítsük fel.

2. A maradék 2 dl tejet a liszttel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk a langyos cukros tejjel.

3. Állandó keverés mellett, lassú tűzön jó sűrűre főzzük. Ha nem sikerül csomómentesre, botmixerrel lehet korrigálni. Keverjük kitartóan és erősen, mert jó kemény lesz a massza. Olyan edényt használjunk, amiben nem kap oda, nem ég le.

4. Még forrón belekeverjük a vajat és a kókuszreszeléket.

5. Megfelezzük a tésztát. Egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Ezután mindegyik masszát kétfelé vesszük, tehát így lesz 2 világos és két kakaós golyónk.

6. Egyenként kinyújtjuk a gombócokat. Én ezt úgy oldottam meg, hogy négy téglalap alakú sütőpapírt vágtam. Egyiket leterítettem a pultra, rátettem az egyik világos gombócot. Erre jött a második sütőpapír. Óvatosan kinyújtottam (eredetileg 20X25 cm-esre, én nem mértem). A harmadik sütőpapírt a pultra tettem, arra egy kakaós gombócot, arra pedig a negyedik sütőpapírt és ezt is kinyújtottam. Ezután óvatosan leszedtem a világos tészta tetejéről a sütőpapírt, majd ráborítottam a kakaósra, lehúztam a másik sütőpapírt is a világos tésztáról. A kakaós lap alatti sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük a rudat. Beleforgatjuk kókuszreszelékbe. A másikkal ugyanígy járunk el.

7. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük pár órát. Utána szépen lehet szeletelni.

Megosztásokat köszönöm

forrás


Oszd meg ismerőseiddel