Rigójancsi süti – Egy kis habos süti

Oszd meg ismerőseiddel

Ez a finomság mindig a legjobb választás. Nálunk nagy kedvenc, akár különleges alkalmakra is el lehet készíteni, mert nem nehéz és mégis mindenki rajong érte!

Hozzávalók:
A csokis piskótához:

 

8 db tojásfehérje,

100 g kristálycukor,

8 db tojássárgája,

30 g holland kakaópor,

170 g búzaliszt (BL55),

1 csipet só.

 

A csokoládés tejszínkrémhez:

 

2 db lapzselatin,

25 g rum – barna,

1 L habtejszín (30-32%-os),

50 g holland kakaópor,

150 g porcukor.

 

A csokoládé bevonathoz:

 

150 g étcsokoládé (53%-os),

56 ml habtejszín (30-32%-os).

 

Elkészítés:

 

Egy szilikonos sütőpapírt 30×35 cm-es méretre vágunk.

A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.

Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.

További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a kakóporral egyenletesen elkevert lisztet is, és simára keverjük a piskótát.

A sütőpapírra szedjük a masszát, körbe kb. 1 cm-t szabadon hagyva, lapot kenünk a sütőpapírra. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!

Előmelegített 190 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra ráborítjuk, hogy ne száradjon ki.

Ha a piskóta teljesen kihűlt, nekifogunk a krém elkészítésének. A lapzselatinokat egy kis üveg, vagy műanyag tálban beáztatjuk a barnarumban, és félretesszük.

Kemény habbá verjük az egy nappal korábban alaposan behűtött habtejszínt. Ha a hab felverődött, rászitáljuk a porcukrot, és a kakaóport, majd egyenletesen elkeverjük vele.

A rumba beáztatott lapzselatinokat mikrohullámú sütőben 10-20 másodperc alatt felolvasztjuk. Semmiképpen se forraljuk fel! Végül a krémhez csurgatjuk, és egyenletesen elkeverjük benne.

Most a piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a hosszabbik oldalára merőlegesen elfelezzük. Az egyik felét egy tálcára tesszük a bőrös felével felfelé, és rászedjük az összes krémet.

A krémet most szép, sarkos téglatestté kenjük a fél piskótalapn egy kenőkés segítségével. Tehát a krém oldalai szép függőlegesek, a sarkai pedig élesek legyenek, a teteje vízszintes, sima legyen.

A megmaradt piskótalapot szintén a bőrös felével felfelé tegyük a krémre, kicsit nyomkodjuk rá óvatosan tenyerünkkel.

A kenőkéssel a sütemény oldalain a krémet szép egyenletesen kenjük el a két piskóta széleit fedve, és tegyük a betöltött Rigó Jancsit hűtőbe, 1-2 órára.

A befejezéshez olvasszuk meg a bevonathoz szükséges étcsokoládét, majd forraljuk fel a tejszínt, és még forrón, csurgassuk az olvasztott csokoládéhoz, és keverjük el sima, folyós bevonattá. Ha megvan, öntsük a betöltött, kihűlt Rigójancsi tetejére, és egy kenőkéssel egyenletesen kenjük el rajta.

Ha a bevonat megkötött, forróvízbe mártott késsel a négy szélét vékonyan körbevághatjuk, hogy szép szélei legyenek.

Ezután 3×5 darabba kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk fel. Ezzel el is készült a finomság.

– csak annyit változtattam, hogy a habnak felébe tettem kakaót.

Forrás : ketkes


Oszd meg ismerőseiddel