Top 10 retro édesség, amit visszasírunk

Oszd meg ismerőseiddel

Top 10 retro édesség, amit visszasírunk

Ezúttal gyerekkorunk finomságai kerülnek terítékre, azon belül is azok az édességek, amelyek szinte biztos vagyok benne, hogy uralták a grundokat és titkos zugevéseket. Nosztalgiából sosem elég. Mutatjuk a 10 legfinomabb édességet:

Utast ellátó szelet

Eredetileg Utasellátó szeletként pöffeszkedett a polcokon az óriás szaloncukrot idéző nosztalgikus termék. Simán elment egész estés desszertnek, mert a csoki roládon belül piskóta és csokikrém kényeztette a vonatozások során majszolgatni kívánó utast, aki az elfogyasztása után rendesen eltelítődött tőle. Később az első harapás után darabjaira eső édességet jogvita miatt átkeresztelték Utast ellátó szeletre.

Robbanócukor

Minden idők egyik top kedvence, melynél menőbb és izgalmasabb édességet nem találtak fel, hiába terjedt róla városi legenda, hogy felrobbanhat a gyomrunkban. A szájpadlásunkat kellemesen bizsergető gigaédes furcsaság, amit csakis kizárólag tátott szájjal fogyasztottunk. A ‘robbanást’ úgy idézték elő, hogy a megolvasztott cukorba nagy nyomáson szén-dioxid gázt eresztettek, a megszilárdult cukor pedig kisebb buborékokban magába zárta a gázt. A cukrot összetörték, a belsejében a gázzal telt kis buborékok pedig a szopogatás során pukkantak nagyokat.

Dianás cukorka

Ki gondolná, hogy a Dianás cukorka már több mint 100 éve gyógyítja a másnaposságot? Legalábbis a népi gyógymód szerint, amely szinte mindent gyógyító csodaszerként kezeli a Diana Ipari és Kereskedelmi Rt. 1911-ben legyártott termékét. A mentolos sósborszeszt tartalmazó cukorkával ugyanúgy lehetett felnőtteskedni, mint a cigirágóval, hiszen alkoholt tartalmazott, akárcsak a 19. századig visszavezethető konyakmeggyel, amit a négercsókkal ellentétben egy ország imád. Persze mindkettőből vagy 600 darabot kellene megenni legalább egy pityókás állapot eléréséhez.

Kojak nyalóka

A Kojak nyalóka az 1960-as évek közepén lepte el a trafikokat. Ezt a nevet később kapta a Telly Savalas főszereplésével sugárzott sorozat után – a kopasz nyomozó ilyen nyalókát szopogatott, miután leszokott a cigarettáról. Fogyasztása többnyire a hagyományos sémát követte: először a csokimázat nyaltuk le, majd a gömb következett egészen a műanyag pálcika elrágásáig.

Sport szelet

Ennél ikonikusabb és patinásabb csokoládé nemigen létezik Magyarországon. 1953-ban a Népstadion megnyitására készült az első rumos ízesítésű darab, melynek csomagolásán egy diszkoszvető díszelgett és akkor még MHK Sport szeletnek hívták. A ’90-es években a klasszikus méret társaságában megjelent az XL-es és XXL-es változat, de az igazi érzést az eredeti kiadás adta, melynek a kétrétegű csomagolástól való megszabadítása után/közben valahogy mindig sikerült ráharapni az alufóliára vagy a zöld papírra.

Párizsi & Melba kocka

A hetvenes évek óta minden ABC pénztárgépe mellett ott figyelt külön kis papírdobozban a kétfajta csokikocka. Amikor elkísértük anyut vásárolni, a sorban állás közben megpróbáltunk kikunyerálni legalább egy Párizsit vagy egy Melbát, hiszen ha már elköltöttük a heti családi költségvetés jelentős részét, az a pár forint már nem osztott, nem szorzott. Csupán egy falat volt, de megérte várni rá.
A kávés és enyhén rumos Párizsit, valamint az ananász, meg narancs ízben kapható békebeli Melba-gúlákat alighanem a dédunokáink is könyörögni fogják.

Tejkaramella

Voltak idők, amikor nem a lila csokira asszociáltunk egy édesség csomagolásán pózoló tehénről, hanem például erre a pusztítóan édes, omlós élvezetre. Sose tudhattuk, hogy éppen szájban szétolvadós vagy sziklakemény darab bújik meg a papírban, de abban biztosak lehettünk, hogy egyszerre 3-4-nél többet nem bírtunk belőle megenni.

Cigirágó

Bár az édességek királyának ízére már nem nagyon emlékszem, de nem is az volt a lényeg. Szánkba téve a rágócsodát, majd a benne lévő port fújkodva egy-egy pillanatig mi is felnőttnek érezhettük magunkat.

Zi-zi

A mindenféle színű, ám azonos ízű Zi-ziket tisztán emlékszem, hogy csak és kizárólag marokszámra ettük. Nem volt itt finnyáskodás és egyesével való csipegetés. Vagy az egész zacskót toltad vagy egyet se. A sulik utáni összeröffenések kötelező kelléke, és olyan is akadt, hogy egy az egyben kifosztottuk a boltok Zi-zi-készletét.

Téli fagyi

Mit egyen a gyerek, ha beüt a tél és a klasszikus gombócok már túl hidegnek bizonyulnak? Hát téli fagyit, mi mást? Persze nem volt kötelező a télen való fogyasztása, de valahogy mindig belekerültek a Mikulás-csomagokba. Jellegzetes ízét egyhamar biztos, nem fogom elfelejteni, és nem feltétlenül jó értelemben.

Megosztásokat köszönöm

forrás: 0-24media


Oszd meg ismerőseiddel