MADÁRTEJ (SÜLT- ÉS FŐTT TOJÁSHABBAL)

Oszd meg ismerőseiddel

MADÁRTEJ (SÜLT- ÉS FŐTT TOJÁSHABBAL)

Hozzávalók:

Recept: 1l tejből (én 3 l-ből csináltam)

– 1 l. magas zsírtartalmú tej .(Nekem maradt még egy zacskó OKÉ-s ,30 %-os állati tejszínem,aminek még nem járt le a szavatossága ,hát hozzázuttyintottam a tejecskéhez.?)
-6 egész tojás
-1 vanilia rúd kikapart magja vagy vanilia aroma vagy van.cukor,vagyis ki mit engedhet meg magának.?Ebből /ezekből is ,ki milyen intezitásúnak szereti a vanilia ízt,annyit rakjon bele
-tetszés szerint cukor
-csipet só

Elkészítés:

A tejet beízesítve föltesszük melegedni.Ez idő alatt szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük kevés cukorral ,csipet sóval.
Ha sült habot is szeretnénk,előzőleg 150 fokra előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kisebb kanállal,fagyikanállal halmocskákat rendezünk és halvány barnásra karamellizáljuk a habot.7-8 perc alatt kész is.
Ezalatt még a tej forráspontja előtt a kanállal a tejbe szaggatjuk a főzésre “ítélt” tojáshabot.2-3 perc egyik oldal, megfordítjuk a galuskákat és megismételjük.Kiszedjük őket,kicsit lecsepegtetjük és tányérra vagy hosszúkás jénaira tesszük.
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük,majd a forró tejből merünk hozzá néhány merőkanállal ,habverővel egyesítjük (hőkiegyenlítés),majd a tűzön lévő tejhez öntjük és besűrűsödésig főzzük,folytonos kevergetés mellett.Nekem a 3 l.tejjel,tejszínnel, a 18 tojássárgájával 25-30 percig tartott.
Aki még nem készített soha,annak mondom:NEM SZABAD FORRNIA,MERT KICSAPÓDIK A TOJÁS SÁRGÁJA!
A habról csak annyit: volt ,akinek sült,volt,akinek főtt habbal ízlett jobban ez a számomra is mennyei édesség.?

Megosztásokat köszönöm

Zsuzsanna Bárdi receptje!


Oszd meg ismerőseiddel